Tuesday, January 12, 2010

cam gud2 je

Bismillahirrohmaanirrohiiiiiiiim...
assalamualaikum..

gua baru masuk kolej..kt johor..amek kos DLM..skati wa la nk btau.blog wa.lu x nak lu chow..ok,continue.part yg gua suke kt kolej ni ialah surau..terbaek wa ckp luu mat..die punya echo..pergh nice duh...tapi en..gua terrasa agak hampa..bila gua survey muslimat kt sini..yg setakat gua nampak..ada 2 org je muslimat pakai tudung labuh..ermm..tiga la kalu termasuk ngn ustazah sini...jumlah pelajar sini 500...adusss...gua bukannye gatal..tapi sje nk btau..ek eleh cam gud2 je aku..ok bro..wa syg u ol..rambut wa pon da botak dah ni..sbb nk masuk kolej..wa pduli ape...lu jgn igt lu bagos sgt...ek eleh...

ok,sedikkit cetusan gua nk nk kongsi...kadang kala,ALLAH akan kata tidak untuk permintaan kita...ALLAH MAHA MENGEtAHUi...walaupon lu x nak yg tu,x pon x penah terdetik kt hati lu nak yg tu..ALLAH bg gak kat lu..lu jgn cepat merengek...ujian mat..sahabat nabi dulu pon,err..saidina umar kalo wa x silap..die akan merasa sedih kalu seminggu yg dilalui x diuji..dia kata..ya ALLAH adakah kau lupa pada ku....sampai centu skali..yg kite ni...doa mintak supaya x diuji....lu kne pikir sama kalu lu x diuji tu adakah tu bala' dr ALLAH...sama2 pk la bro..

ok ah...lu dok baca blog wa ni..lu da baca quran lom hari ni??...hahhhaaa...x d e r weh..wa bseloroh je..wa pon mis gak,,x istiqamah...n satu pekara wa nk lu renung dlm2 lepas u baca..

ikhlas adalah pekara yg paling tough untuk dilaksanakan..kekadang wa terpikir gak..wa punya solat ntah brapa keping ntah yg diterima ALLAH..time smayang ala kdar tu,,,hadusss..gua x penah khusyuk smayang..lu x pe lu tsiqoh..tapi kita kne berbaek sangka la kt ALLAH...

bereh la be..gua nk tido nih...dah pukul 2.42 pg nih...
kg mis suboh kg..

last kopek,KALO KO MATI LEPAS KO BACA POST WA NI,SYURGA ABADI KE NERAKA JAHANNAM JADI TEMPAT KO NANTI??

Wallahua'lam



p/s:post kali ni menggunakan kata ganti nama 'wa' 'gua' 'lu'...harap kamu tidak merasa terancam dan kurg senang..

8 comments:

  1. lu masok kolej amek apa bro?

    ReplyDelete
  2. bese r tu..baru 3 org x pkai tdung labuh. kalo 3 org x pkai tdung?! haha,istiqamah wasilah,ikhlas natijah,syurga ghayah.i'Allah. [btl ke?]

    ReplyDelete
  3. pilihlah yang mana satu antara 3 tu...insyaallah sesuai dgn anda...

    ReplyDelete
  4. mungkin susunan bhse n ayat kne baiki la.. lps bc entry ni pening pale ku..

    ReplyDelete
  5. salam..
    naim??hg ni ganeh jgk..
    surau kt cni mmg marvellous..environment pon cantek..
    ape2 pun,trimas ea sbb tulung ajar ana ari tu..
    jasa anta dkenang..huhuu..
    nk mintak tulung skit buleh tak??
    ana sbagai ktua naqibah yg baharu ni,kdg2 gugup nk ckp kt dpn,mcm mne nk atasinyer ea??..
    1 lg,buleh tak anta tlg bg idea skit,mcm mne nk bwtkn usrah tu bertambah best n mmberi ksan kpd stewdent2 muslimat kpmbp?\??/

    ReplyDelete
  6. wa'alaikumussalam...
    oh..sama2..ilmu ALLAH ..sama2 berkongsi..
    pasal gugup ckp kat depan tu,
    an pon x de la pro sgt..tp tu fitrah la.bese la tu
    nka beckp kat dpan ni..kalau yg x biasa..

    perlu ada persiapan rapi.
    dan sblum bckp mintak doa dgn ALLAH.
    sbb hato kita ni milik ALLAH..
    ALLAh yg kawal segala2nya.
    kalau dgn izinNYA..
    segala penyampaian kita akan bermakna dan lancar.letak keyakinan tinggi kpd ALLAH.an pon nasiht ntuk diri sndiri juga.dan perlu IKHlas.perkara yg mudah utk dickp tp ALLAH je yg tau thp mana ikhlas kita tu.

    bg nk mnambah best usrah.firstly,kita kne tau tahap mad'u kita.perlu berhati2.dah tidak terlalu straight foward dan keras.sbb takut org yg nak kita dakwah ni makin lari dr kita.susunan isi juga penting.bincg perkara yg boleh melahirkan fikrah(gaya pemikiran)islam.sbb dr corak pemikiran situla br diorg akan lebih mudah faham knapa syariat Islam begitu dn begini.nnti nti bincg la dgn ustzh.dia lg banyak tau dr ana ni.dan jgn lupa doa agar apa yg kita buat dpt berkat.

    pokok pangkal=doa

    smoga kita istiqomah dijalanNYA
    =)

    ReplyDelete